Αιμαγγείωμα: Η παρακολούθηση αρκεί. Πάντα;;

Τα αιμαγγειώματα αποτελούν ανωμαλίες των αγγείων του δέρματος με συχνότητα 4-5% στη βρεφική ηλικία. Συνήθως εμφανίζονται σποραδικά. Προκύπτουν από την άτακτη δημιουργία μικρών αγγείων σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος.

Αυξημένη προδιάθεση εμφανίζεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • πρόωρα βρέφη
  • κορίτσια (2-3 φορές συχνότερα από τα αγόρια)
  • βρέφη πολύδυμων κυήσεων
  • βρέφη μητέρων προχωρημένης ηλικίας, με ιστορικό προεκλαμψίας

Τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται συνήθως την 3η-5η εβδομάδα ζωής. Στη γέννηση τις περισσότερες φορές δε φαίνονται ή έχουν τη μορφή ήπιας τηλαγγειεκτασίας (κοκκινίλας στο δέρμα) ή μικρής ωχρής κηλίδας. Ακολουθεί η φάση ταχέως πολλαπλασιασμού για περίπου 3 έως 6 μήνες. Το μέγεθος του αιμαγγειώματος σταθεροποιείται σε άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα και στην πορεία υποστρέφει προοδευτικά. Το 50% υποστρέφει χωρίς θεραπεία έως το 5ο έτος και το 70% έως το 7ο έτος της ζωής. Στο σημείο όμως που ήταν το αιμαγγείωμα μένει συνήθως μια μικρή ουλή.

Εντοπίζονται συνήθως στο κεφάλι και το λαιμό (60%) μπορεί όμως να εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος όπως τον κορμό (25%) και τα άκρα (15%). Μπορεί να εμφανίζονται επίσης σε εσωτερικά όργανα του σώματος. Περίπου 20% των βρεφών εμφανίζουν πολλαπλά αιμαγγειώματα.

Τα αιμαγγειώματα μπορεί να προκαλούν διαταραχή σε ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού (πχ ένα αιμαγγείωμα κοντά στο βλέφαρο μπορεί να επηρεάζει την όραση). Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αιμορραγία και επιμόλυνση. Δεν πρέπει να παραβλέπεται όμως και η ψυχολογική επιβάρυνση που μπορεί να προκαλεί ένα αιμαγγείωμα στους γονείς ή και στο ίδιο το παιδί.

Στην πλειοψηφία των αιμαγγειωμάτων δεν απαιτείται καμία παρέμβαση, λόγω της τάσης αυτόματης υποστροφής. Στις περιπτώσεις όμως που προκαλούνται επιπλοκές και κυρίως όταν βλάπτονται ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού απαιτείται θεραπευτική παρέμβαση. Τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων χρησιμοποιείται η προπρανολόλη, η οποία, παρεμβαίνει στην ανάπτυξη του αιμαγγειώματος και επιταχύνει την υποχώρησή του.

Η Χειρουργική εκτομή του αιμαγγειώματος απαιτείται όταν:

  1. Υπάρχει απόφραξη των αεροφόρων οδών
  2. Παρουσιάζεται καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια
  3. Υπάρχει εκτεταμένη νέκρωση, εξέλκωση και αιμορραγία
  4. Υπάρχει επιμένουσα φλεγμονή
  5. Υπάρχει απόφραξη ζωτικών οργάνων, όπως του έξω ακουστικού πόρου, του οφθαλμού, με κίνδυνο απώλειας όρασης-ακοής
  6. Παρουσιάζονται σκελετικές παραμορφώσεις

 Η εξατομικευμένη εξέταση-συμβουλευτική στην περίπτωση που το παιδί σας έχει αιμαγγείωμα είναι το κλειδί! Συμβουλευτείτε τον ειδικό Χειρουργό Παίδων!

Πληκτρολογήστε λέξεις αναζήτησης και πατήστε Enter