Παιδικά ατυχήματα: όσα πρέπει να γνωρίζει ο γονιός

Είναι εξαιρετικά σημαντικό στην περίπτωση ατυχήματος όπου τραυματίστηκε ένα μικρό παιδί οι γονείς να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να δράσουμε άμεσα! Το να μείνουμε άπραγοι είναι μια ενστικτώδης αντίδραση και είναι συχνά αποτέλεσμα άγνοιας. Ας το αλλάξουμε λοιπόν!

 Η γνώση και  η παροχή πρώτων βοηθειών σε όλες τις ηλικίες μα ιδιαίτερα στα παιδιά  και βρέφη αποτελεί βασική ανάγκη παγκοσμίως. Στη χώρα μας πλέον δίνεται η ανάλογη βαρύτητα και διοργανώνονται από τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σεμινάρια εκπαίδευσης των πολιτών στις βασικές αρχές καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

  Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης τραύματος που αιμορραγεί είναι η «Ιπποκράτειος τεχνική»! Δηλαδή, η επίμονη εφαρμογή πίεσης με γάζα, πετσέτα ακόμη και με το χέρι μας αν δεν υπάρχει τίποτα άλλο διαθέσιμο. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε στο τραύμα αντισηπτικό και το περιδένουμε σφιχτά και αναζητούμε βοήθεια από ειδικό. 

  Η συνηθέστερη αιτία εγκαύματος στην παιδική ηλικία είναι η επαφή με ζεστά υγρά. Το έγκαυμα είναι εξ΄ορισμού σοβαρή κατάσταση στα παιδιά και για το λόγο αυτό η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη! Όταν μαγειρεύετε χρησιμοποιείστε τα πίσω μάτια που δεν προσεγγίζονται εύκολα από τα παιδιά. Μην παρασκευάζετε και μην πίνετε ζεστά ροφήματα (καφέ, τσάι) με τα παιδιά στην αγκαλιά σας. Να ρυθμίζετε το νερό στη μπανιέρα πριν τα βάλετε μέσα. Ασφαλίστε πηγές θερμότητας όπως το τζάκι. Χρησιμοποιείτε ασφάλειες στις πρίζες.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που συμβεί το ατύχημα:

  1. Παραμείνετε ψύχραιμοι – μη μεταβιβάζετε την αγωνία σας στο παιδι.
  2. Απομακρύνετε από το παιδί τα ρούχα που καλύπτουν την εγκαυματική επιφάνεια.
  3. Ρίξτε νερό δροσερό (ΟΧΙ παγωμένο) για λίγα  λεπτά.
  4. Τα παραδοσιακά γιατροσόφια, όπως οδοντόκρεμα και σάλτσα ντομάτας έχουν πλέον αντικατασταθεί από αποτελεσματικές και ασφαλείς κρέμες γέλης με εξαιρετικά ποσοστά αναλγησίας και επούλωσης. 
  5. Εν συνεχεία καλύψτε μαλακά το έγκαυμα με γάζες ή μια καθαρή πετσέτα και αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια για περαιτέρω αντιμετώπιση.

  Συνήθως ο γονέας δεν είναι αυτόπτης μάρτυρας στην περίπτωση εισρόφησης ξένου σώματος. Ωστόσο μπαίνει ισχυρά η υποψία όταν σε ένα υγιές παιδί εμφανισθεί ξαφνικά δυσκολία στην αναπνοή, βήχας, καθώς και διάφοροι ήχοι που υποδηλώνουν πνιγμονή (όπως εισπνευστικός ή εκπνευστικός συριγμός).

Εφόσον το ξένο σώμα είναι ορατό, απομακρύνετέ το με προσοχή. Οι τυφλές κινήσεις απαγορεύονται καθώς υπάρχει κίνδυνος να σπρώξετε το ξένο σώμα βαθύτερα.

Ακολούθως, εφόσον ο βήχας είναι αποτελεσματικός, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να παρακινείται ήρεμα το  παιδί να παίρνει αναπνοή και να συνεχίσει να βήχει.

Στην περίπτωση βρέφους θύματος με αναποτελεσματικό βήχα (δηλαδή μειωμένης έντασης ή σιωπηλός), γυρίστε το μπρούμυτα με κλίση κεφαλής προς τα κάτω. Εφαρμόστε 5 πλήξεις στην πλάτη (ανάμεσα στα οστά της ωμοπλάτης) με την «μπάλα» της παλάμης.

Όταν το μεγαλύτερο παιδί περάσει στη φάση του αναποτελεσματικού βήχα και το παιδί δεν μπορεί να κλάψει, μιλήσει ή γίνει κυανωτικό και φαίνεται να χάνει τις αισθήσεις του, καλέστε άμεσα σε βοήθεια και εφαρμόστε το χειρισμό Heimlich; το ένα χέρι σχηματίζει γροθιά που τοποθετείται ανάμεσα στον ομφαλό και το στέρνο και τοποθετείστε το άλλο χέρι πάνω στη γροθιά, ακολούθως εφαρμόστε 5 απότομες ώσεις προς τα μέσα και άνω.

Άρθρο που φιλοξενείται στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Θεσσαλία».

Πληκτρολογήστε λέξεις αναζήτησης και πατήστε Enter