Το παιδί μου κατάπιε ξένο σώμα! Τι κάνω;;

Η κατάποση ξένου σώματος στην παιδική ηλικία αποτελεί συχνό φαινόμενο, καθώς τα μικρά παιδιά έχουν έντονη περιέργεια και την τάση να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους, ενώ ανακαλύπτουν τον κόσμο. Λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους των αεραγωγών τους υπάρχει αυξημένος κίνδυνος απόφραξής τους από μικρά αντικείμενα. Το μεγαλύτερο ποσοστό σοβαρών επιπλοκών συνεπεία πνιγμού από ξένο σώμα αφορά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.

Η πρόληψη είναι σωτήρια! Ως εκ τούτου:
  • Απομακρύνετε όλα τα μικροαντικείμενα από τις επιφάνειες του σπιτιού που είναι εύκολα προσβάσιμες στα παιδιά.
  • Μην τα αφήνετε να παίζουν χωρίς επίβλεψη στο σπίτι. Έχουν την ικανότητα να εντοπίσουν μικροαντικείμενα σε μέρη που εσείς δε θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε!                                                      

 Εάν, ωστόσο αντιληφθείτε ότι κάποιο ξένο σώμα στάθηκε στο λαιμό του παιδιού σας:

διατηρήστε την ψυχραιμία σας

ενθαρρύνετέ το να βήξει

εφόσον το ξένο σώμα είναι ορατό, απομακρύνετέ το με προσεκτικές- ήπιες κινήσεις!

αν το παιδί δε μπορεί να κλάψει, να μιλήσει και γίνεται κυανωτικό ή χάνει τις αισθήσεις του, τότε απαιτείται άμεση επέμβαση και κλήση βοήθειας!!

 Παράλληλα τοποθετείστε το παιδί μπρούμυτα με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα και εφαρμόστε 5 πλήξεις στην πλάτη. Εάν πρόκειται για βρέφος, μπορεί να τοποθετηθεί μπρούμυτα πάνω στο χέρι σας. Εάν δε λυθεί η απόφραξη επαναφέρετε το βρέφος ανάσκελα και με τα δυο μας δάκτυλα εφαρμόστε 5 συμπιέσεις στο κατώτερο ήμισυ του στέρνου. Αν πρόκειται για μεγαλύτερο παιδί καθίστε και τοποθετήστε το μπρούμυτα, κάθετα στους μηρούς σας. Τοποθετήστε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα και εφαρμόζουμε 5 πλήξεις στην πλάτη.

Ο χειρισμός Heimlich στην κατάποση ξένου σώματος, εφόσον το πρόβλημα παραμένει, αφορά σε κοιλιακές ώσεις.

          Εάν παρόλο τους χειρισμούς δεν τα καταφέρετε και το παιδί δεν αναπνέει, εφαρμόστε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Με μόνη διαφορά την επανεκτίμηση της στοματικής κοιλότητας μετά από            κάθε κύκλο θωρακικών συμπιέσεων για την πιθανότητα επιτυχούς αποβολής του ξένου σώματος.

Στις περιπτώσεις που το ξένο σώμα έχει περάσει στο στομάχι, δε δημιουργείται κάποιο πρόβλημα και τελικά αποβάλλεται με την κενώση του παιδιού συνήθως σε χρονικό διάστημα 3 – 4 ημερών. Εξαίρεση αποτελούν συγκεκριμένες κατηγορίες αντικειμένων, όπως οι στρόγγυλες μπαταρίες και οι μαγνήτες, που χρήζουν ενδοσκοπικής αφαίρεσης.

Πληκτρολογήστε λέξεις αναζήτησης και πατήστε Enter