Γενική Αναισθησία στο παιδί: Η γνώση ξεδιαλύνει τα σύννεφα του φόβου!

“Το παιδί μου πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση με γενική αναισθησία!”
Μια διαπίστωση γεμάτη ανησυχία για τον γονέα τόσο για την έκβαση του χειρουργείου, μα και για την αναισθησία. Απόλυτα κατανοητό, μα δε θα πρέπει η δικοί μας φόβοι να επηρεάζουν αρνητικά το ήδη ανήσυχο για την όλη διαδικασία παιδί μας.
Ας ρίξουμε, λοιπόν, φως διαλύοντας τα σύννεφα της άγνοιας!
Το κάθε παιδί αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη διαδικασία. Η αντίδραση του μικρού ασθενούς είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ηλικία του, προηγούμενες εμπειρίες του από μονάδες υγείας, μα πρωτίστως με την αντίδραση του γονέα του. Είναι σημαντική η ενημέρωση του πριν από το ραντεβού στον Παιδοχειρουργό ώστε να νιώσει ασφάλεια.
Γενικές αρχές κατάλληλης προετοιμασίας του μικρού μας ασθενούς :
Ενημερωθείτε λεπτομερώς για ό,τι σας απασχολεί αναφορικά με το χειρουργείο του παιδιού σας από τον Παιδοχειρουργό, ιδανικά χωρίς την παρουσία του παιδιού σας.
Ακολούθως εξηγείστε στο παιδί με απλά λόγια πάντα αναλογικά με την ηλικία του.
Παραμείνετε ήρεμοι και μη μεταβιβάζετε την ανησυχία σας ιδιαίτερα στο παιδί.
Διατηρήστε την ρουτίνα σας τις μέρες πριν το χειρουργείο ακολουθώντως τις οδηγίες του Παιδοχειρουργού.
Ποιος θα δώσει νάρκωση στο παιδί μου; Μπορώ να μιλήσω μαζί του;
Φυσικά και μπορείτε! Θα συναντήσετε τον Παιδο-αναισθησιολόγο κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο του παιδιού και θα μιλήσετε μαζί του εξηγώντας σας ό,τι σας απασχολεί. Το παιδί σας θα το κοιμίσει εξειδικευμένος Παιδο-αναισθησιολόγος, με την ομάδα του βοηθών αναισθησίας.
Η ποσότητα των φαρμάκων καθορίζεται εξατομικευμένα ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, το ύψος, τα προβλήματα υγείας του κάθε παιδιού ξεχωριστά και τη διάρκεια της επέμβασης.
Πως εξηγήσω στο παιδί μου τι πρόκειται να του συμβεί;
Εξαρτάται άμεσα από την ηλικία του. Σε παιδιά έως 3 ετών η ενημέρωση μπορεί να γίνει το νωρίτερο μία ημέρα πριν στα πλαίσια του παιχνιδιού (π.χ. το αγαπημένο του παιχνίδι αρρώστηρε και πως θα γίνει καλά). Στην προσχολική ηλικία, που χαρακτηρίζεται από έντονα ανεπτυγμένη τη φαντασία, ενημερώνουμε για τη διαδικασία-το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό-τη μονάδα υγείας που πρόκειται να νοσηλευθεί στα πλαίσια ενός “παραμυθένιου κόσμου” που θα ανακαλύψει.Αρχίζουμε να ενημερώνουμε το παιδί μια βδομάδα πριν από το χειρουργείο και με περισσότερες λεπτομέρειες μια με δύο ημέρες πριν. Στα παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία αντιλαμβάνονται το σώμα τους και τα νοσήματα, με τη διαπίστωση πως αρρώστησαν τους καταβάλλει ο φόβος. Με ηρεμία απαντούμε στις ερωτήσεις του παιδιού μας ενθαρρύνοντάς το να μας γνωστοποιήσει ό,τι το απασχολεί μια εβδομάδα προ του χειρουργείου.Ο έφηβος συμπεριφέται ως ενήλικας και δικαιούται μιας ενημέρωσης αναλυτικής σε όσα τον απασχολούν αναφορικά με το χειρουργείο, την αναισθησία, την εξέλιξη της νοσηλείας μα και την ανάρρωσή του. Αν το έχει ανάγκη οι απαντήσεις που αποζητά μπορούν να δοθούν απευθείας από τον Παιδοχειρουργό.

Μόλις τελειώσει το χειρουργείο το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να είστε κοντά στο παιδί σας. Τις επόμενες ημέρες, δείξτε του τη φροντίδα και την κατανόηση που έχει ανάγκη, επανερχόμενοι σταδιακά στους ρυθμούς σας, με οδηγό τις ιατρικές οδηγίες που σας δόθηκαν.

Άρθρο που φιλοξενείται στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Θεσσαλία».

Πληκτρολογήστε λέξεις αναζήτησης και πατήστε Enter