Παιδοχειρουργικές παθήσεις
κεφαλής-τραχήλου

Κύστη κέρκους οφρύος

Πρόκειται για συγγενή δερμοειδή κύστη με εντόπιση άνωθεν του όφρεος. Είναι ανώδυνη διόγκωση, εμφανής από το πρώτο έτος της ζωής. Λόγω σταδιακής αύξησης του μεγέθους δημιουργεί μόνιμο εντύπωμα στο μετωπιαίο οστό. Αποτελεί αισθητική δυσμορφία.

Θεραπεία

Ως εκ τούτου χρήζει χειρουργικής αφαίρεσης συνήθως μετά τον 6ο μήνα της ζωής και πλαστική αποκατάσταση για άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Αγκυλογλωσσία ή Βραχύς Χαλινός Γλώσσας

Ο χαλινός της γλώσσας είναι ένας υμένας μεταξύ της γλώσσας και του εδάφους του στόματος. Ο βραχύς χαλινός της γλώσσας ανευρίσκεται σε ποσοστό 4-10% και διαγιγνώσκεται συνήθως στις πρώτες ημέρες της ζωής.

Τα νεογνά που παρουσιάζουν το πρόβλημα χρειάζονται παρακολούθηση γιατί μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα κατά το θηλασμό (μη επαρκής πρόσληψη γάλακτος λόγω μειωμένης παραγωγής, τραυματισμός θηλών) με αποτέλεσμα να μην παίρνουν ικανοποιητικό βάρος. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί η ανάπτυξη του λόγου.

Θεραπεία

Στη νεογνική περίοδο η επέμβαση είναι απλή. Πρόκειται για απλή χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει τη διατομή του χαλινού. Υπάρχει μόνον ο κίνδυνος της αιμορραγίας που συνήθως αντιμετωπίζεται άμεσα με ολιγόλεπτη πίεση τοπικά με αποστειρωμένη γάζα. Το μωρό μπορεί να θηλάσει αμέσως μετά την επέμβαση.

Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου

Η κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου αποτελεί εμβρυϊκό υπόλειμμα και εντοπίζεται στη μέση γραμμή του τραχήλου. Κατά την κλινική εξέταση ψηλαφάται ως μια στρογγυλή, μαλακή, ανώδυνη μάζα. Χαρακτηριστικά ανεβοκατεβαίνει κατά την κατάποση και την προβολή της γλώσσας προς τα έξω.

Θεραπεία

Συνιστάται η πλήρης χειρουργική εκτομή (επέμβαση Sistrunk) της κύστεως θυρεογλωσσικού πόρου λόγω του κινδύνου οξείας ή χρόνιας φλεγμονής, μα και της πιθανότητας εμφάνισης θηλώδους καρκινώματος στην ενήλικη ζωή.

Πληκτρολογήστε λέξεις αναζήτησης και πατήστε Enter